Ďalší nález ortuti hlásený v pondelok v Poprade a po piatykrát v Petržalke

25.04.2006 Poprad

Bratislava 25. apríla (TASR) - Nález zdraviu nebezpečnej ortuti ohlásili hasičom v pondelok 24. apríla aj v Poprade a večer, už po piatykrát, v bratislavskej...
Bratislava 25. apríla (TASR) - Nález zdraviu nebezpečnej ortuti ohlásili hasičom v pondelok 24. apríla aj v Poprade a večer, už po piatykrát, v bratislavskej Petržalke. TASR to dnes oznámila hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Alena Bučeková.

Popradským hasičom ohlásili 24. apríla o 15.40 hod nález približne 30 dekagramov ortuti v priestore asfaltového ihriska pri obytnom bloku Slnečnica na sídlisku Poprad - Juh III. Ortuť bola rozliata v troch ložiskách na ploche asi jeden meter štvorcový. Hasiči v priebehu štyroch hodín ortuť posypali sírou a naložili do špeciálneho kontajnera.
Ten istý deň zasahoval hasičský zbor aj v Petržalke, dokonca dvakrát. V pondelok o 13.18 vyzbierali hasiči malé množstvo ortuti pri odpočívadle v parku na Nobelovom námestí, o 18.49 hod dostali hlásenie o rozliatej ortuti na Nobelovom námestí opäť. Ortuť našli deti, v parku na ploche približne 6 krát 10 metrov. Hasiči ortuť zlikvidovali v priebehu troch hodín.
Na Nobelovom námestí likvidovali hasiči tento mesiac ortuť po prvýkrát 7. apríla ráno. V ten deň večer zasahovali aj trnavskí hasiči. Majiteľ bytu na ulici Jána Bottu našiel kvapku ortuti veľkosti hrachu v mise WC. Ako sa tam dostala, majiteľ bytu netušil. Pri kontrole okolitých bytov hasiči ortuť nenašli.
O dva týždne 22. apríla zbierali hasiči ortuť v Petržalke, najskôr predpoludním na Zadunajskej ulici, krátko popoludní na Rovniankovej.
Takýto častý výskyt ortuti na verejných priestranstvách hasiči podľa Bučekovej v posledných 10 rokoch ešte nezaznamenali. Ortuť sa vyskytla v priemere raz ročne a len v malom množstve. Zvyčajne išlo o rozbitý teplomer. Keďže ide o nebezpečnú látku, ktorá môže vytvárať koncentrácie jedovatých pár, musí sa okamžite zbierať a uzavrieť do vzduchotesnej a prachotesnej nádoby.
 

Vyberte región

mark